luni, 24 septembrie 2007

Rugaciune pentru Chelsea?!

Aceasta este o poveste despre manipulare. Despre forta pe care presa poate sa o dea prin cateva cuvinte, despre efectele acestor cuvinte asupra vietilor a mii de oameni.
Ronaldinho nu mai da randamentul din anii trecuti de la Barcelona. Acesta este un lucru cert. Chiar si asa, numerosul public de pe Nou Camp pare ca mai are rabdare cu starul brazilian. Conducerea insa simte ca ceva nu mai merge in relatia Barca-Ronaldinho. A incercat subtil sa-l propuna pe sud-american la alta echipa mare insa s-a lovit mereu de refuzul zecilor de mii de fani. Iar cu suporterii catalani chiar nu e bine sa te pui.
Insa sefii Barcelonei si-au dat seama (cam tarziu as spune eu) ca pot "scapa" de brazilian fara sa aiba constiinta prea incarcata. Si aici isi intra in rol presa. Nu, nu cea spaniola. Media de aici stiu ca Ronaldinho este un important vector de imagine si nu vor sa-l piarda, indiferent la ce standard se mai afla jocul acestuia. Apare asadar presa britanica, poate aceea cu cea mai mare putere de influenta din lume.
Ecuatia e simpla. Barcelona vrea sa il dea pe Ronaldinho, brazilianul pare ca este de acord, Chelsea il doreste iar fanii catalani ezita. Cum poate Barca sa scape basma curata in fata suporterilor? Pe piata apare un nou "jucator", The Sun, care face ce stie mai bine si atrage atentia asupra sa. Se arunca o serie de declaratii, se creaza o atmosfera ostila si astfel in mintea suporterilor spanioli se inoculeaza ideea ca pana la urma e mai bine ca brazilianul sa plece, "pentru a fi din nou liniste la echipa". Barcelona incaseaza o gramada de bani pentru un jucator care a devenit neproductiv, Chelsea are sansa de a readuce la viata un talent extraordinar, Ronaldinho spune ca este jucator profesionist si ca isi va face treaba acolo unde va evolua iar presa... presa stie ca nu exista publicitate negativa! In ceea ce-i priveste pe suporteri sunt convins ca vor gasi in curand un alt jucator pe care sa il treaca de la statutul de speranta la acela de idol.
Concluzia? Presa este cel mai bun impresar/ agent de jucatori din fotbalul modern.

Niciun comentariu: