marți, 17 iulie 2007

Spalare de creier?!

81.750 de spectatori in tribunele stadionului Stanford. In fata televizoarelor milioane de romani au ramas fara cuvinte dupa ce Keneth Andersson a trimis mingea in poarta unui Prunea neputincios in duelul cu atacantul nordic. Suedia egala atunci la 2 in prelungirile mondialului american, pentru a se impune apoi la loviturile de departajare.
Am auzit atunci multe voci care spuneau ca nu se vor mai uita vreodata la fotbal. Cu totii au mintit. Eu recunosc insa ca nu am trecut peste acel moment. Daca Prunea statea in poarta si nu iesea pe centrare? Daca sarea mai bine? Daca in poarta era Stelea? Daca fundasii isi faceau mai bine treaba? Toate aceste intrebari mi-au inundat mintea in acest interval de timp.
La 13 ani ani distanta, presedintele Fifa Sepp Blatter a anuntat ca prelungirile ar putea fi scoase din sistem. In caz de egalitate la finalul celor 90 de minute ar urma direct loviturile de departajare.
In 1994, Romania-Suedia se terminase 1 la 1 si se ajungea din nou la penaltiuri, acolo unde nordicii ne-au si invins. Recunosc insa, as da orice sa uit acel minut 114 cu Prunea si Andersson in prim plan. Ce credeti? Ar fi de bun augur eliminarea prelungirilor? Sunt loviturile de la 11 metri cea mai buna solutie de departajare? Ar exista si alte modalitati?

4 comentarii:

Anonim spunea...

Anghel Iordanescu nu a fost niciodata un mare antrenor. A distrus o generatie care intr-adevar a fost de aur si care merita sa ia aurul in SUA94. Iordanescu a trait in toata cariera sa de pe urma lui Hagi, un geniu despre care Rivaldo afirma, si cred eu nu din curtoazie, ca era capabil sa joace in echipa Braziliei. Cat despre prelungiri, e o solutie buna renuntarea la 30 de minute de plictiseala, in care ambele echipe se gandesc doar cum sa se apere mai bine, iar antrenorii fac in minte lista executantilor de penaltiuri. Oricum, in ultimele 10 minute ale timpului regulamentar nimeni nu-si mai asuma niciun risc. De ce sa mai traim inca o jumatate de ora la fel?

daniel marton spunea...

nici eu nu sunt un fan al lui iordanescu. i-a lipsit curajul in momentele decisive si asta cred ca spune toul despre un antrenor. cu prelungirile e alta discutie deoarece unele meciuri sunt atat de frumoase incat parca nu as vrea sa se termnine. au existat insa si contraexemple, deci, o revigorare a regulamentului ar putea fi benefica.

Anonim spunea...

pentru eddiesor - aminteste-ti prelungirile semifinalei Germania-Italia (CM 2006). Nu au fost chiar cele mai plictisitoare 30 de minuet, nu? Bine, au fost si singurele minute cind Italia si-a justificat candidatura la titlul mondial!
pentru daniel marton - problema prelungirilor este reglementata economic: inseamna 2 reprize, implicit alte pauze pentru reclame. De aceea nu se va reveni vreodata la solutia corecta - rejucarea intilnirii.

daniel marton spunea...

rejucarea partidei ar fi pe gustul meu. cred insa ca ar da prea mult peste cap organizarea unui turneu final.