luni, 30 iulie 2007

NU dopajului!

In momentul de fata un lucru este cert: Alberto Contador a castigat Turul Frantei 2007 si, spre deosebire de anul acesta, tricolul galben va fi prezent la startul editiei viitoare a Marii Bucle. Lucrurile se pot schimba insa radical din moment ce spaniolul se afla pe marginea prapastiei ce separa sportivii adevarati de trisori.
Le Tour nu a mai avut parte de un scandal de proportiile Operatiunii Puerto, asa cum a fost in 2006, atunci cand peste 50 de rutieri au fost retrasi de la start chiar in preziua prologului. Problemele au aparut insa pe parcurs, favoritul Alexander Vinokourov si purtatorul tricoului galben Michael Rassmusen fiind privati de a defila prin centrul Parisului. "Povara" primei pozitii a fost lasata de danez pe umerii lui Alberto Contador, spaniolul cu un trecut neclar la echipa lui Manolo Saiz si care la editia precedenta nu a luat startul in Tur tocmai din cauza unor presupuse legaturi cu celebrul doctor Fuentes. Ibericul a fost apoi scos de sub acuzare insa in ochii fanilor acestui sport el se incadreaza acum la capitolul "suspiciosi". Iar in ciclism acest lucru este aproape similar cu "vinovati".
Cu siguranta, pana la proba contrarie Contador este curat ca lacrima si merita felicitat pentru performanta sa. Pentru viitorul acestui sport insa, faptul ca un rutier controversat a castigat Turul Frantei nu este deloc bine. Exemplul Floyd Landis, invingatorul din 2006, a fost prea repede uitat. Din cauza dopajului, ciclismul este in moarte clinica si numai un soc l-ar putea readuce la viata. Nu e imposibil. Si nici nu e prea greu. Nu cred insa ca trebuie sa asteptam ani buni pentru ca un sportiv sau altul sa recunoasca faptul ca s-a dopat. Este nevoie de legi mai dure si de o curatenie morala exemplara. Pentru ca altfel riscam sa transformam tricolul galben intr-un trofeu ce se castiga prin tribunale si nu pe sosea.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Rassmusen este adevaratul castigator al Turului. Eu sunt aproape convins ca Rassmusen nu s-a dopat. Nu inseamna ca daca s-a pregatit in Italia, evident a si folosit substante interzise. Este la fel de dopat ca si Contador (sau la fel de curat, nu stiu care este varianta corecta...)

daniel marton spunea...

Din punctul meu de vedere ambii au actionat ca si cum ar fi vinovati: Rassmusen a refuzat sa dea niste detalii care l-ar fi putut salva iar Contador s-a bucurat de parca ar fi castigat lingura de lemn si nu Turul Frantei.

Anonim spunea...

A fost un tur mediocru..poate cel mai slab la nivelul spectacolului din ultimii ani, cu un castigator la fel de mediocru. Iubesc enorm acest sport, dar cele intamplate in Le Tour 07 mi-au lasat un gust amar...si urmeaza Vuelta, unde vom avea 11 spanioli in primele 10 locuri, cu siguranta.

daniel marton spunea...

dumy84, sincer, prefer un tur mediocru din punctul de vedere al rezultatelor, cu sprinturi de final sub 40 km/h... dar curat.

Anonim spunea...

Nu te contrazic. Si eu imi doresc un ciclism la fel de curat, dar in TDF am avut dovada ca, oricat de incet s-ar rula intr-o etapa sau alta, vor exista in continuare ciclisti care sa triseze. Ma gandesc ca solutia trebuie sa vina din interior si aici nu ma refer la oficialii UCI, care lasa de dorit cand vine vorba de gestionarea dosarelor de dopaj (vezi cazul Puerto). Revolutia trebuie sa porneasca de jos, de la ciclistii curati care ar trebui sa ia mai des atitudine impotriva celor necinstiti.