duminică, 8 iulie 2007

Maretul Albion

Marea Britanie a dat ora exacta in sport la acest final de saptamana. Si ce final!

Mai intai, sambata, cea mai importanta intrecere din lumea ciclismului, Turul Frantei a pornit in premiera la drum de pe malurile Tamisei. Organizatorii Marii Bucle au incercat astfel sa faca uitate scandalurile de dopaj ce au inconjurat sportul cu pedale in ultima vreme. Punct ochit, punct lovit! Fabian Cancellara este liderul primelor doua zile in care englezii au iesit in numar mare pe strazi si au contribuit din plin la spectacol.

Apoi, Roger Federer si Rafael Nadal au dat o adevarata lectie de tenis in finala de la Wimbledon. Cei doi ne-au tinut cu ochii pe televizoare timp de 4 ore. Elvetianul a castigat al 5-lea titlu consecutiv insa ibericul a dovedit ca este din ce in ce mai bun si pe aceasta suprafata. Multumim pentru spectacol baieti!

Finala feminina de la cel de-al treilea turneu de Mare Slem al anului a fost castigata de Venus Williams in fata frantuzoaicei Marion Bartoli. Al patrulea succes al americancei a venit in anul in care Wimbledonul a oferit premii egale invingatorilor.

Din acest tablou nu putea lipsi regina motorsportului: Formula 1. Kimi Raikkonen s-a impus la Silverstone intr-o cursa in care doar mecanicii mai lenti de la McLaren l-au privat pe Alonso de o victorie mult asteptata. Hamilton a prins din nou podiumul: al 9-lea din tot atatea posibile. Excelent acest tanar pilot!

La o scurta recapitulare, Marea Britanie ne-a oferit un extraordinar exemplu de organizare: am avut parte de ciclism, tenis de cea mai inalta clasa si formula 1. A lipsit ceva? A simtit cineva lipsa fotbalului? Ok. Nu stiu daca se ia in calcul dar englezii au acoperit si acest gol. Dupa cum stiti, in acest sfarsit de saptamana s-a desfasurat campania Live Earth iar noul Wembley a gazduit un concert de zile mari. Asa, sa ne linistim macar vazand tribunele...

PS: daca la inceputul saptamanii ploaia a dat peste cap planurile organizatorilor de la Wimbledon, sambata si duminica Dumnezeu a fost sportiv!

4 comentarii:

Dan spunea...

Oare cand vom avea si in Romania un weekend sportiv atat de incarcat? Si nu ma refer la un weekend in care Steaua, Dinamo si Rapid sa joace toate acasa, ci unul in care sa gazduim competitii importante din cat mai multe sporturi. Suna prea SF?

daniel marton spunea...

Sincer, nu cred ca ceva de genul acesta se va intampla vreodata in Romania. Nici macar pe aproape...

Anonim spunea...

Cred ca asta e realitatea din Ro, in zilele noastre. Britanicii aveau motor-sport cand romanii nu avea curent la orase. Totusi, pasul a fost facut, in ceea ce priveste motor-sportul, Bucharest Challenge 2007 a adus Romania mult mai aproape de alte tari cu o mai mare traditie in acest sport.

Dar va fi greu, alte sporturi, alte competitii internationale, olimpiade, da... poate chiar este SF, din pacate tine si de dezvoltarea Romaniei. Trebuie sa mai curga multa apa pe Dunare ca sa ajungem si noi acolo sus, dar speranta moare ultima.

daniel marton spunea...

nu cred ca tine de traditie. sunt insa de parere ca acea celebra ordine a prioritatilor premierului reprezinta romania mai mult decat am vrea sa credem.