marți, 7 august 2007

Luati aminte!

Dupa rasfatatul fotbal, handbalul este poate al doilea sport din Romania ca numar de fani. Bineinteles, lipsa rezultatelor de pe semicerc de dupa Revolutie, mai ales in ceea ce priveste nationala masculina, a indepartat putin atentia presei de la acest fenomen.
Handbalul ultimilor doi-trei ani a devenit insa mult mai vizibil. Daca la baieti reorganizarea pare mai dificila, la fete suntem cu siguranta pe drumul cel bun. Pentru inceput, meritul a fost al echipei nationale, se stie, grupul format de Gheorghe Tadici ajungand pana in finala Campionatului Mondial. Ceea ce a urmat insa a reprezentat continuarea perfecta. Cele doua cluburi care au dominat editia precedenta de campionat, Oltchim Rm. Valcea si Rulmentul Brasov au decis ca e timpul sa iasa din anonimat si au investit in primul rand in vicecampioanele mondiale, in acest moment majoritatea handbalistelor care au pierdut finala cu Rusia activand la cele doua cluburi. Performanta realizata de Oltchim si Rulmentul este cu atat mai mare cu cat jucatoarele noastre sunt foarte bine cotate in strainatate. Astfel, desi au existat oferte salariale mai mari din afara tarii, sefii celor doua formatii au contracarat cu un plan ce are in vedere performanta. Nimeni nu poate refuza asa ceva...
Lasam handbalul feminin sa isi continue cursul si aruncam o scurta privire in ograda fotbalului. Vazand acel exemplu, nu poti sa nu te intrebi de ce nu e posibil asa ceva si in Liga I. Da, ma refer la faptul ca am putea sa ii vedem pe Mutu, Chivu, Marica etc in campionatul intern. Sigur, e nevoie de mult mai multi bani pentru a-i plati salariul lui Chivu decat in cazul Simonei Gogarla, de exemplu. Insa si forta financiara a Stelei, sa spunem, este infinit mai mare decat a Rulmentului Brasov.
In aceste conditii, ce-i opreste pe "oamenii de fotbal" sa investeasca in jucatorii romani de valoare? Se doreste oare doar castigul imediat? Nu avem manageri capabili care sa-si convinga patronii de beneficiile unei investitii pe termen lung? Pentru ca sunt convins, daca Oltchim si Rulmentul vor ajunge in fazele finale ale Cupelor Europene, Steaua, Dinamo, Rapid, CFR Cluj si Otelul vor termina campania europeana cu mult...mult mai devreme!

Niciun comentariu: