miercuri, 3 octombrie 2007

Mediatizarea excesiva dauneaza grav succesului... de moment

Spre deosebire de anii trecuti, vara aceasta a beneficiat de o serie de subiecte de presa importante. Media sportive au devorat aceste evenimente pana la suprasaturatie. Intrebarea este: cine a creat aceste subiecte? Presa sau evenimentele in sine?
A fost mai intai povestea titlului luat de Dinamo. Bineinteles, o campioana trebuie sa se bucure de toata atentia necesara insa cred ca in acest caz s-a depasit orice limita. Intre povestile cu eroii spartani si transferurile "fara precedent", orice simplu observator neutru putea sa observe ca totul este cladit pe o fundatie nesigura. Fapt confirmat mai repede decat se asteptau oficialii dinamovisti, orbiti parca de lumina reflectoarelor. Concluzia: subiect creat de presa in proportie de 70%.
Chivu la Barcelona... Chivu la Real Madrid....Chivu la Inter Milano.... Chivu la Roma.... Chivu la Barcelona... Chivu la Real Madrid....Chivu la Inter Milano.... Chivu la Roma.... Chivu la Barcelona... Chivu la Real Madrid....Chivu la Inter Milano.... Chivu la Roma.... Chivu la Barcelona... Chivu la Real Madrid....Chivu la Inter Milano.... Chivu la Roma.... Un lucru este cert: in lipsa de informatii clare, presa l-a plimbat pe capitanul nationalei pe la toate aceste cluburi. Cristi Chivu si al sau transfer este responsabil pentru vanzarea a jumatate din ziarele acestei veri. Sincer, am urmarit zilnic L'Equipe si pana in ziua transferului lui Henry de la Arsenal la Barcelona mai aparusera doar vreo 3 stiri despre posibila plecare a francezului din Londra. In concluzie: presa a creat subiectul Chivu in proportie de 80%.
Adevarata concluzie? Nu cred ca e nimic rau in faptul ca presa a inceput sa fabrice anumite subiecte. Aceasta este doar dovada ca presa nostra a ajuns la maturitate, acest lucru permitandu-i sa speculeze orice posibila informatie ce poate fi transformata in stire. Le-a facut bine celor de la Dinamo si lui Cristi Chivu aceasta mediatizare excesiva, la care au fost complici de gradul intai? Cu siguranta ca nu. Insa in ambele cazuri insuccesul de moment poate fi rapid transformat in succes prin munca si ... munca.

Niciun comentariu: