vineri, 29 iunie 2007

Ciclism. Sange. Dopaj

Nu trece o zi fara ca Uniunea Internationala de Ciclism sa nu anunte aparitia a inca unui caz de dopaj.
Operatiunea Puerto sau Afacerea Puerto, asa cum a fost numit cel mai mare si mai recent scandal din lumea ciclismului, face in continuare victime. Anul trecut, cu doar o zi inainte de Turul Frantei, principalii favoriti, Jan Ullrich si Ivan Basso, au fost retrasi de la startul celei mai importante competitii de specialitate fiind "doar" banuiti, pe atunci, ca ar putea avea legatura cu unele transfuzii ilegale de sange. Evenimentele se petreceau in cabinetul unui doctor spaniol, pe numele lui, Eufemiano Fuentes.
Pana la urma, peste 50 de rutieri au ratat prezenta in Marea Bucla din 2006 fiind suspectati de legaturi cu afacerea spaniola. Chiar daca investigatiile sunt inca in desfasurare, niciunul nu a fost pus sub o acuzare clara din partea autoritatilor. Doar echipele au luat act si i-au suspendat pe respectivi pana la aflarea concluziilor.
La exact un an dupa izbucnirea acelui scandal, repercusiunile se vad si astazi. Ultimul ajuns pe lista neagra a doctorului Fuentes pare a fi Jorg Jashke, germanul care a fost deja retras de la campionatele tarii sale. Floyd Landis a fost depistat cu un nivel ridicat de testosteron si s-a aparat spunand ca asa e organismul lui de la mama natura, Alessandro Petacchi a folosit Salbutamol si a declarat senin ca are prescriptie medicala iar Danilo Di Luca, invingatorul din Il Giro, a fost chemat de urgenta in fata unei Comisii Anti-Doping a Comitetului Olimpic Italian. Nimic din toate acestea nu este intamplator...
Mai este o saptamana pana la debutul Turului Frantei. Anul acesta, in premiera, startul se va da de dincolo de canalul Manecii, chiar din Londra. In 2006 nimic nu prevestea monstruozitatea de scandal ce a aparut in chiar preziua prologului. De data aceasta Uniunea Internationala pare ca si-a luat masurile de precautie pentru ca nimic sa nu mai strice spectacolul care va incepe pe 7 iulie. Intr-un sport in care nimeni nu pare de neatins atunci cand e vorba despre dopaj aceasta "curatenie de vara" pare insa mai mult o incercare de ascundere a adevarului. Ca atunci cand dai cu aspiratorul iar mizeria o pui sub covor. Pentru ca, pana cand aceste anchete pompoase nu vor avea si o finalitate, nimic nu ma va convinge ca acest sport devine mai curat. Pentru ca acum nu poate fi vorba despre asa ceva.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu doar in ciclism e dopaj, dar de acolo vin cele mai savuroase marturisiri. Sportul acesta e o poezie pentru mine, cu si fara dopaj. Curatenia ar trebui inceputa din alta parte.

daniel marton spunea...

e ceva ciudat cu aceste "marturisiri". mai ales pentru ca au venit dupa ce rutierii in cauza erau deja banuiti de asemenea fapte. imi suna ceva de genu: mai bine recunosc eu azi pentru ca maine o sa fiu descoperit cu siguranta!